V staroľubovnianskom skanzene školia mladých včelárov

03.11.2017 Stará Ľubovňa

Stará Ľubovňa 3. novembra (TASR) - Slovenský zväz včelárov vytvoril v skanzene Ľubovnianskeho múzea v Starej Ľubovni miesto, kde sa ľudia môžu oboznámiť s včelárstvom ako remeslom. "Pevne verím, že miesto vytvorené vďaka Nadácii Ekopolis v rámci projektu Zelené oázy bude využité nielen včelármi zo Starej Ľubovne, ale aj širokou verejnosťou a návštevníkmi skanzenu," uviedol správca skanzenu Dušan Janický.

Zámerom projektu školiaceho strediska pre mladých včelárov bolo vytvoriť v skanzene priestor s ukážkou tradičného včelárstva na dedine a zároveň sa vrátiť do minulosti, kedy každá škola mala svoj sad s ovocnými stromami, o ktorý sa staral učiteľ. "V areáli skanzenu bol vysadený ovocný sad s tradičnými drevinami, celkom je ich 50, a zátišie s ovocnými kríkmi," priblížil Janický. Zároveň tu pracovníci skanzenu vytvorili oddychové miesta s výhľadom na Ľubovniansky hrad a miesto s lavičkami, kde budú prebiehať prednášky spolu s ukážkami pri úľoch. V skanzene osadili aj informačné tabule, ktoré približujú prácu včelára počas roka i život včely.

"V ich blízkosti sa nachádza aj interaktívna drevenica s tradičnou pecou, kde bude možné ukázať aj výrobu včelích produktov s odbornou prednáškou pre základné a stredné školy a včelárske kurzy. Tie budeme realizovať v spolupráci s miestnymi včelármi, ktorí zároveň ukážu ako sa vytápa vosk a vytáča med," objasnil Janický. Bude veľmi rád, keď budú mladí ľudia iniciatívni a začnú sami v skanzene včeláriť.

Tri včelie rodiny sú umiestnené v troch úľoch a momentálne už sú zazimované. "Snáď sa nám podarí časom rozšíriť počet rodín aspoň na šesť, uvidíme, ako prežijú prvú zimu," dodal správca skanzenu s tým, že včielky sú umiestnené v časti skanzenu s výskytom návštevníkov, tí by ich však nemali rušiť pri práci. Zároveň tu majú dostatok slnka, potravy aj vody.

Projekt sa podarilo zrealizovať vďaka podpore grantového programu Zelené oázy, na ktorom spolupracuje Nadácia Ekopolis so spoločnosťou Slovnaft. V rámci neho získalo podporu 23 projektov v celkovej výške 56.000 eur, pričom témou tohto ročníka je podpora projektov zameraných na vytvorenie, oživenie alebo obnovenie verejných priestorov, kde by deti mohli rozvíjať svoje športové a pohybové vlastnosti, zároveň tu tráviť voľný čas, učiť sa a hrať sa.
 

Vyberte región